Na wiśnickim zamku powstała najstarsza napisana w języku polskim książka kucharska - „Compendium Ferculorum”! Nie mogło więc na naszym Zamku zabraknąć warsztatów kulinarnych. Warsztaty wprowadzają dzieci w kulinarny świat XVII – wieku, zderzając go z kulinariami dnia dzisiejszego! Wzbudzają zainteresowanie „samodzielnym” gotowaniem, rozbudzają ciekawość świata i pomagają zdobyć nowe doświadczenia!!
Zajęcia podzielone są na dwie części: pierwsza – merytoryczna, która wprowadza dzieci w świat XVII – wiecznych sposobów pozyskiwania żywności, gotowania, a także przypraw stosowanych w kuchni, oraz część praktyczna, która daje możliwość samodzielnego przygotowania przez dzieci podpłomyków ze swoimi ulubionymi składnikami oraz stworzenie „zamkowej herbaty”, którą zabiorą ze sobą do domu!
Warsztaty kulinarne to nie tylko świetna zabawa, w trakcie której dzieci wiele się nauczą, ale też doskonała okazja do rozwijania umiejętności sztuki kulinarnej oraz rozbudzania pasji gotowania! Warsztaty kulinarne na Zamku w Wiśniczu ćwiczą umiejętność indywidualnej pracy (każdy sam przygotowuje swój własny podpłomyk z ulubionymi składnikami) oraz budują poczucie własnej wartości (ja sam! zrobiłem „pizzę”).
Głównym zamysłem warsztatów jest pokazanie młodym uczestnikom, że gotowanie to fajna zabawa, a sposób przygotowywania i zdobywania pożywienia dziś ogromnie różni się z tym sprzed 400 lat!
Na zakończenie warsztatów zapraszamy małych kucharzy do restauracji „Figatella”! Tam będzie czekać przygotowany przez nich podpłomyk!
To będzie niebiańska uczta na wiśnickim zamku!
Warsztaty kulinarne to propozycja dla dzieci w wieku 4 – 9 lat (przedszkola i klasy 1-3).
Czas trwania warsztatów: 90 minut
Koszt warsztatów: 38 zł/os.
Ilość osób w grupie: min. 15 os./max. 20 os.
Oferta dla grup szkolnych oraz zorganizowanych wycieczek.
Rezerwacja warsztatów – tel.: +48 733-779-744, 733-779-455 e-mail; rezerwacja@zamekwisnicz.pl